Hiteligénylés Spanyolországban

Share

Külföldi állampolgárok egyre több ingatlant vásárolnak Spanyolországban. Tavaly a Birtoknyilvántartás szerint 61 000 tranzakciót hajtottak végre, ami az összes tranzakció 13%-át és az ingatlanhitelek 7%-át tette ki.

Milyen feltételek szükségesek egy hitel igényléséhez Spanyolországban?
Az ingatlanhitelek igénylési feltételei attól függnek, hogy valaki spanyolországi lakos-e vagy sem.

Foglaljuk össze tehát ezeket a kritériumokat és lehetőségeket:
A félreértések elkerülése érdekében fontos megjegyezni, hogy lakóhelyi státuszt nem automatikusan szerez az, aki ingatlant vásárol Spanyolországban; ez egy olyan státusz, amit kifejezetten el kell érni, és ehhez az alábbiak szükségesek:

  • Az országban több mint 183 napot kell eltölteni az év során, anélkül, hogy elhagynánk. Ezek etapok is lehetnek, de az Spanyolországban eltöltött összes napnak meg kell haladnia a 183 napot.
  • Az országban kell dolgozni vagy (közvetlen vagy közvetett) gazdasági érdekeltséggel szükséges rendelkeznie az adott személynek.

A lakáshitel igénylésének feltételei nem lakóhellyel rendelkezők számára Spanyolországban: 

Lakos vagy sem:  Spanyolországban, lehetősége van a hitel felvételére, ha megfelel a kritériumoknak. Összességében elmondható, hogy azok esetében, akik nem minősülnek rezidensnek a hitelek sokkal szigorúbb feltételek alá tartoznak, úgymint:

  • Hitelkorlátozás
  • Csökkentett maximális finanszírozási lehetőség
  • Magasabb kamatlábak
  • Rövidebb törlesztési időszak

Milyenek a spanyol lakáshitel visszafizetési feltételei?

Nem lakóhellyel rendelkezők számára általában legfeljebb 20 év maximális visszatérítési időszak biztosított, ezzel szemben a lakosok esetében a maximális időszak általában 30 év.

Mi a maximális finanszírozás, amit megkaphatunk?

Spanyolországban a szokásos maximális finanszírozási szint a vételár vagy az értékbecslés 80%-a, a másodlagos otthonok esetében ez a szint 60%-ra csökken. Ami a külföldön élő lakosokat illeti, ők általában azt a maximális szintet alkalmazhatják, amit a nyaralási célú ingatlanokra szokásosan kínálnak.

Normál körülmények között az itt élők általában az ingatlan vételárának 80%-át választják: azaz az ügyfélnek a vételár megmaradó 20%-át és a tranzakcióhoz kapcsolódó költségeket és adókat (10-12%) kell fizetnie.

A rezidensek esetében a limit 70%, bár sok tranzakcióban ez 60%-ra vagy akár 50%-ra csökken. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek majdnem az ingatlan vételárának felével kell rendelkeznie, plusz a vétellel kapcsolatos költségek 10-12%-val.

Milyen ingatlanhitelek érhetők el új ingatlanokra?

Az új lakások esetében a hitelt nyújtó pénzügyi intézmény általában ugyanaz lesz, amelyik a projekt finanszírozását is biztosította. Ebben az esetben a vásárló szabadon választhatja meg a legjobb feltételeket nyújtó bankot, és versenyezhet más bankokkal az ingatlanhitele számára.

Leave a Reply

Your email address will not be published.