A spanyol NIE szám ügyintézési folyamata

Mi a NIE szám?

A NIE (Número de Identificación de Extranjero) egy spanyol azonosító szám külföldi állampolgároknak. Ez az azonosító szám szükséges különböző ügyek intézéséhez és regisztrációhoz többek között:

-Ingatlan vásárlása esetén, amelyhez hozzátartoznak a közüzemi díjak megfizetése végett esetén a szolgáltatókkal történő szerződések is, továbbá természetesen a lakcím kártya igénylés is.

-Bankszámla nyitás esetén

-Egészségügyi ellátás regisztrációja esetén (ezt mindenképpen javaslom az ügyfeleknek, akik 3 hónapnál több ideig kint tartózkodnak)

– Spanyolországban lévő biztosítás kötése esetén,

– Munkavállalás során,

. Vállalkozás létesítése esetén, amelyhez hozzátartozhat a TB és az adófizetési kötelezettség,

– Mobiltelefon szerződéskötés során,

Fontos megjegyezni, hogy a kiadott NIE szám érvényes marad, és nem szükséges meghosszabbítani.

NIE szám igényléséhez időpont kérése szükséges, e nélkül sajnos nem állnak Velünk szóba Spanyolországban:

A NIE szám igénylését és kiadását a területileg illetékes rendőrkapitányságok végzik. Előzetes időpontot kell kérni az igényléshez, amelyet akár telefonon is intézhetünk, azonban a legegyszerűbb módja az interneten történő regisztráció. (Véleményem szerint gyorsabb, és átláthatóbb, azonban a kommunikáció nyelve a spanyol!)

NIE szám: további részletek

A NIE szám igényléséhez két űrlapot kell kitöltenie az ügyfélnek.
Kezdésként a „Modelo 790″ formanyomtatványt szükséges online kitölteni, amit itt találhatunk.
Minden adatnak egyeznie kell az útlevélben szereplő adatokkal, ezért javaslom a többszöri átolvasását a dokumentációnak.  A lakcím esetén Spanyol lakcímet szükséges megadnunk. (Érdemes barátot, ismerőst megkérni, amennyiben nincsen, közvetítő segítségével véghezvinni az ügyintézés folyamatát.)
Emellett szükséges egy spanyol telefonszámot is (itt is kérjünk segítséget, fontos, hogy elérjen bennünket a hatóság az adott számon), továbbá fontos megadni egy email címet.

Az űrlap kitöltése után ki kell válasszuk  a „Asignacion de Número de Identidad de Extranjero (NIE) a Instancia del interesado” lehetőséget.

Végezetül a „Finish/Descargar” gombra kattintva  automatikusan letölthetjük/nyomtathatjuk az űrlapot 3 példányban. Ezután el kell vigyük egy bankba az űrlapot, ahol befizetjük az illetéket, ami jelenleg (2023-ban) 9,84 EUR.
Fontos jeleznem: nem mindegyik helyi bank fogadja be a dokumentációt!
Az illeték befizetése után a bank lepecsételi az űrlapot igazolásként.

A másik űrlap, az „EX-15,” egy példányban kitölteni való.

Ami még szükséges:

  • Útlevél
  • Útlevél fénymásolata

    Igen, ez valóban egy kicsit ördögi kör!
    Sokan gondolják így, hiszen NIE nélkül nem lehet telefonszámot, és ingatlant vásárolni, NIE szám ügyintézéséhez mégis ezek szükségesek. Több iroda segít mindebben, így zavartalan, és problémamentes lesz az ügyintézés folyamata.
    Ha mégis egyedül birkóznánk meg a feladatokkal, akkor ez a leírás sokat segít.